Sprakforsvaret
   

Vänsterpartiets svar på frågor om Stockholms stads språkpolitik


Frågor om Stockholm stads språkpolitik

Dessa frågor skickas till samtliga partier som är företrädda i Stockholms kommunfullmäktige och till de partier som bedöms ha en reell chans att komma in i kommunfullmäktige i samband med årets val. Vänsterpartiets svar är kursiverade.


1. Hur ser ert parti på Stockholms varumärke ”Stockholm – the capital of Scandinavia”? Bör detta varumärke behållas även under nästa mandatperiod?


Svar: Vänsterpartiet: Vi anser inte att ”Stockholm – the capital of Scandinavia” bör behållas.

2. Stockholm stad har flera bolag, som ingår i Stadshus AB, med engelska namn som Stockholm Business Region, Stockholm Visitors Board och Stockholm Entertainment District. Åtminstone de två förstnämnda har tidigare framträtt med svenska namn. Anser ni att detta namnarrangemang ska fortsätta?


Svar: Vänsterpartiet: Vi anser att stadens bolag bör ha svenska namn. De bolag som tidigare innehaft svenska namn tycker vi bör återfå dessa.  

 
3. Visit Stockholm har endast information på svenska och engelska. Räcker det att Stockholms stad publicerar turistinformation endast på svenska och engelska?


Svar: Vänsterpartiet: Nej, vi skulle gärna se att hemsidan tillhandahåller information på flera språk.

4. Stockholms stad anordnar för andra året i rad ett evenemang, ”Open Streets”, på Södermalm under sommartid. Namnet används på liknande projekt i vissa storstäder i USA och Kanada. Vad anser ni om bruket av engelska på detta evenemang?

Svar: Vänsterpartiet: Vänsterpartiet har länge förespråkat bilfria gator i innerstaden som ett led mot en bilfri innerstad. Istället för ”Open Streets” skulle vi gärna se att evenemanget hölls under namnet bilfria gator.

5. Stockholm Business Region publicerade den 13 juni ett pressmeddelande, ”Stockholm launches website for international immigrants”  , som gjorde reklam för den nya webbplatsen ”Moving to Stockholm”. Har talet om ”internationella immigranter” i stället för ”immigranter” någon djupare innebörd i detta sammanhang?


Svar: Vänsterpartiet: Då vi inte har varit inblandade i framtagandet av detta pressmeddelande, vet vi inte om detta ordval har någon djupare innebörd.

6. Sverige antog en språklag 2009, vilken i paragraferna 4 till 7 stadgar att svenska är huvudspråk i landet, anger de officiella minoritetsspråken och understryker att ”det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas”. Utgår Stockholms stad från språklagen, när Stockholms stads språkpolitik formuleras och praktiseras?


Svar: Vänsterpartiet: Vänsterpartiet vill att svenska ska användas i största möjliga utsträckning, istället för anglosaxiska uttryck.

 

29/8 2014